Kapr není jen vánoční ozdobou

Mnoho z nás se s živými kapry setkává už jen před vánoci, když jsou vytaženi z kádě na ulici. Přitom žádná jiná ryba, nemá v českých zemích takovou tradici, ani v oblasti chovu a šlechtění, ani co se týká umění kulinářského.

                Kapr u nás žije už celá staletí, ale přesto nemá původ v Evropě. Původní nezušlechtěná forma kapra, tzv. sazan pochází z oblastí střední Asie. Už před naším letopočtem se dostal do Číny a později ho začali vysazovat a chovat staří Římané. Ti také ve své říši budovali první evropské rybníky. Během středověku se kapr rozšířil do všech koutů křesťanského světa, především díky klášternímu hospodářství. Během mnoha let byl kapr obecný vyšlechtěn do značně odlišné podoby. Původní sazan, který dnes žije už jen v částech Dunaje, Donu a Volhy, má tělo o něco menší a více protáhlé. Pro svou bojovnost a plachost je však tento původní druh uznáván sportovními rybáři.

                Někdy se kaprům říká „vodní prasata“. Jsou totiž všežravci živící se organismy z mořského dna. To však neznamená nic negativního, pokud žije v čistém prostředí, tak jako je tomu v jihočeských rybnících. Při chovu v našem kraji se kapři dokrmují obilím od místních dodavatelů. Kvalitní potrava ryb je důležitá pro chuť masa stejně jako u prasat a dalších chovných zvířat.

                S konzumací kaprů bylo dříve spojeno mnohem více svátků než jen Vánoce. V Čechách býval obvykle rybou, která se jedla během půstu nejčastěji. Některé rodiny stále dodržují tradici velikonočního kapra, který dříve neodmyslitelně patřil k mazanci, beránkovi a dalším velikonočním pokrmům. Ne všechny tradice je však třeba dodržovat. Ujal se u nás zvyk přechovávání kapra ve vaně před přípravou k večeři. Tím je ale vystavován pouze dalšímu strádání a šoku z rozdílů teplot. Někdo kapry dokonce z vany osvobozuje a vypouští v zimě zpět do rybníka. Kapr je však zvyklý ukládat se už na podzim ke spánku. Během výlovu a sádkování ztrácí zásobní látky nutné k přežití zimy. Pokud ho vypustíte, nejen že utrpí další teplotní šok, ale pravděpodobně se ani nedožije jara.

                K přípravě kapra k obědu nebo k večeři není třeba  žádný svátek.  Je škoda neochutnat kapra jinak než smaženého, když se dá udělat na tolik různých způsobů. Kapří řízky v trojobalu dokonce ani nejsou původním vánočním receptem. Tento recept se objevil v kuchařkách až v roce 1924. Dříve se na Vánoce připravoval kapr na černo. Dva, až tři dny předem se vařil ve sladké omáčce, s ořechy, perníkem a švestkami. Existuje i mnoho dalších receptů vhodných pro různá roční období. Kapří maso se určitě neztratí při grilovačce, ani pokud se chystáte udit. Lze ho i dusit, například se šalvějí. Kdo má rád asijskou kuchyni, najde rovněž mnoho vhodných receptů. Přeci jen v Asii má chov kaprů také svou tradici, a nejedná se jen o ozdobné koi kapry.

                Ať už ctíte tradice nebo ne, nic to nezmění na chuti kapra z jihočeských rybníků. Jeho maso je z našich ryb cenově nejdostupnější, ale přitom z něj lze připravit výtečnou delikatesu.

vánoční prodej kaprů