5 rybářských „Nej“ zajímavostí

Podle známých klišé a stereotypů, když se někde sejde víc rybářů pohromadě, začnou se hned přít o největších kouscích, jaké ulovili a o dalších rekordech. Ne vždy je to pravda, rybáři jsou většinou milí lidé a nemusí se hned hádat. Pokud by vás ale zajímalo pár světových rekordů, podívejte se s námi.

Největší ryba chycená na prut:

            Různých obrovitých úlovků na pouhý prut s vlascem máme v historii spoustu. Žebříček největších ulovených ryb tvoří hlavně různí žraloci, mečouni nebo tuňáci. Největšího mečouna s váhou přes 700 kg, a čtvrtý největší úlovek vůbec chytil Alfred Glassell Junior v roce 1969 u pobřeží Peru. První příčka ale patří australskému rybáři Alfredu Deanovi, který v roce 1959 chytil velkého bílého žraloka, který vážil přes 1,2 tuny. Jako návnadu musel použít malou sviňuchu a velkých žraloků za svůj život chytil poblíž australského pobřeží několik.

 

Nejrychlejší ryba:

            Je dost těžké určit, jak rychle některé ryby dokáží plavat. Několik rybářů z Floridy přišlo s jednoduchou a poměrně přesnou metodou. Jakmile je ryba na háčku a plave pryč, měří se čas a kolik se odmotá z navijáku. Podle tohoto měření je nejrychlejší Plachetník. Tato ryba, podobná mečounovi, pojmenovaná podle velké hřbetní ploutve, dokáže ve vodě vyvinout rychlost větší než 100 km/h. A téměř na maximum dokáže zrychlit za 2,5 vteřiny. Tím překonává i všechna zvířata na vodě a na souši, kromě některých ptáků.

 

Nejrychlejší cestovatel mezi rybami:

Plachetník je takový rybí sprinter, vysokou rychlostí neurazí velké vzdálenosti. Díky dnešnímu značkování některých vodních živočichů můžeme sledovat, která ryba cestuje nejrychleji na dlouhých trasách mezi oceány. Jedna samička žraloka bílého byla v roce 2003 chycena, vybavili jí datovou vysílačkou a poslali zpět do moře, na pobřeží Jižní Afriky. Jen o 4 měsíce později jí zaznamenali poblíž západní Austrálie. A 5 měsíců nato se vrátila zase zpátky do svého původního loviště u Afriky. Za necelých 9 měsíců tak dokázala žraločí samice urazit vzdálenost větší než 20 000 kilometrů.

 

Nejstarší ryba:

Dlouhá léta byl nejstarší žijící rybou byl evropský úhoř říční jménem Putte. Vlastně to byla samička, držená celý dospělý život v akváriu v muzeu ve švédském Hälsingborgu. Tato stará úhořka se dožila 88 let a zemřela v roce 1948. Ve své době byla známá, ale jde o starý rekord. Na Aljašce vědci našli okouníka, konkrétně druh Sebastes aleutianus, kterému bylo úžasných 205 let. Věk se odhadoval podle letokruhů na kosti v uchu ryby. Tento druh okouníka se nejen dožívá vysokého věku, ale také vlemi pozdě stárne a rozmnožuje se. Přes veškeré výzkumy zatím nikdo přesně neví, jak dokáže žít tak dlouho.

 

Nejdéle držený rybářský rekord:

            Rekord největšího chyceného okounka pstruhového dlouho držel George Perry. Který chytil v jezeře Montgomery v roce 1932 kus o váze něco přes 10 kilo. Překonal ho, i když n o moc, až Japonec Manabu Kurita na jezeře Biwa v roce 2009. To je nejdelší rybářský rekord, jaký byl překonán. Ale existuje jeden, trvající téměř dvakrát déle, který dosud nikdo nepřekonal. Dosud největší okoun Perca flavescens byl chycen v roce 1865 v New Jersey.