O vánočních svátcích většina domácností připravuje klasické menu – rybí polévka, bramborový salát kapr v trojobalu. Samozřejmě existuje mnoho verzí salátu, a na tu správnou rybí polévku má taky každý svůj recept. Ovšem ani vánoční ryba nemusí být stále stejná. Na smažených kapřích podkovách...
Amur bílý se ještě nestačil tolik uchytit v českých vodách i v našem povědomí jako ostatní místní ryby. Však své jméno dostal po sibiřské řece Amur, která protéká územím Ruska a Číny. Tam je jeho původní domov. Do Čech byl poprvé přivezen až v roce 1961 z tehdejšího SSSR....
Naše rybníky jsou spjaté nejen s chovem a výlovem ryb, ale samozřejmě také s klasickým rybařením na udici. Tato dnes spíše oddechová činnost měla velký význam pro obživu už před tisíci lety a i u nás měla velký význam. Říční rybolov jako sport je o něco mladší, jeho historie je však také...
Ryby jsou vůbec nejstarší vývojovou třídou obratlovců. Vyvíjí se už od prvohor a za tu dobu se dokázali přizpůsobit prakticky jakémukoliv vodnímu prostředí. Nejvíc jich žije v nezměrných mořských hlubinách, ale jen v našich vodách se nachází nezanedbatelné množství druhů. Kromě stupně...
Přestože je rybník obvykle vybudován především k odchovu několika málo druhů ryb, v krajině vytváří celý unikátní ekosystém. Rybníky sice vytvořili lidé pro své potřeby, ale příroda si jejich okolí i prostor pod hladinou proměnila k podobě své. Každý jistě známe mnoho živočichů a...
Většina rybníků se vždy stavěla především kvůli hospodářskému chovu ryb. Od toho mají i svůj název. Ale kromě této, existuje mnoho dalších funkcí, kterými jsou pro nás rybníky užitečné. Z důvodů vodohospodářských, ekologických, klimatických i krajinných se rozhodně vyplatí mít pár umělých...
Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan musí jistě znát každý Jihočech. Nejznámější rybníkář, fišmistr a hejtman ve službách Rožmberků se stal hlavním symbolem zlaté éry výstavy rybníků v Jižních Čechách, hlavně na...
Jakmile udeří první mrazy a rybníky zamrznou, pro děti to možná znamená, že se může jít bruslit, ale rybáři vyrážejí posekávat díry do ledu. Rozšířeným omylem je, že se díry sekají proto, aby se k rybám dostal...
Desítky rybářů se sítěmi v rukou, zahalení v pláštích, obuti do vysokých gumových bot, se postupně noří do studeného bahna za sychravého počasí. Tak nějak vypadá klasický obraz výlovu, který je i oblíbenou atrakcí. Letošní podzimní sezóna už skončila a ryby jsou připraveny na vánoční...
Gastronomie ryb člověka provází prakticky tak dlouho jako samotný rybolov. Od starověku dodnes se u nás i po celém světě střídala obliba mnoha různých rybích pokrmů. Některé zapomenuté recepty se příliš neliší od naší současné kuchyně, zato jiné nám připad více než podivné a jiné.
...